Louvre Abu Dhabi, Ecobarrier Silt Curtains

20th Oct 2016
| admin |
  
Google LinkedIn Email

Background

Ecocoast was approached to supply and install Ecobarrier Silt Curtains at the Louvre Abu Dhabi project site, as a precautionary measure to contain sediment in the event a newly-flooded area required emergency dewatering.

Scope of Works

The area, located on a waterway, had been reclaimed to enable construction. Upon completion of construction works, the reclaimed area was to be excavated and then flooded. As a precaution, a bund was retained to essentially create a moat, in order to contain the flooded area while the main contractor confirmed there was zero leakage into the newly constructed buildings. In the event of a leak, the pumps would need to be reactivated and the area dewatered again.

The Ecobarrier Silt Curtains were installed prior to flooding to contain any sediment from the dewatering process. Following approval of the integrity of the flooded location, the bund would be removed and the newly flooded site would become part of the adjacent waterway.

Result

We successfully supplied and installed 700 meters of Ecobarrier Silt Curtains, minimizing the loss of sediment affecting the water quality due to the Louvre construction works.